Σ΄ευχαριστώ , Χριστέ , πολύ που βάζεις μιαν ανατολή μετά από κάθε δύση...Bερίτης.

5/07/2010

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ [Κυριακη της σαμαρειτιδας]

Ο ΚΥΡΙΟΣ, ΠΡΩΤΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΙΨΑΣ—ΜΕΤΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΤΕ ΑΠΟΡΟΥΝΕ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΡΟΦΗ
ΜΗΠΩΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ-το νερο που της ζητησε- ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ ΗΤΑΝ AΠΛΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ? ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤ’ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΗΘΕΛΕ?
ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?
ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ, ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ, ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΑΧΑ ΤΟΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΤΑΧΑ ΔΩΡΟ ΕΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ , ΕΙΝΑΙ ΣΤ’ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΚΟ ,ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΣΟ ΨΗΛΟ ΟΣΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΡΟΥΣ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ?
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΣΤΗΝ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-- ΥΨΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΝ ΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΝΟ-- ‘ΤΑ ΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΣΩΝ’?—ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ,ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΤΙ..ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΤΙ… ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΟΥΝΕ ΑΠ’ΑΥΤΟΝ ΜΕΤΑ ΩΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ? –ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ Η ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ?
ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ? ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΛΗΘΙΝΑ,ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ ΖΩΗΣ?
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ?
ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΜΕΙΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΛΙΚΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗΣ ΔΑΝΕΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΠΟΥ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΖΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΕΙ?
Ο ΑΓ.ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΙΩΣ….ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΣΟ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΔΩΡΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ-Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ- ΓΙ’ΑΥΤΟΝ! ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΙΖΕΙ…ΚΙ ΑΦΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΩΣ ΤΑ ΔΩΡΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥ..ΕΤΣΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΩΡΑ Σ’ΑΥΤΟΝ,ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ[ψωμι κρασι] Η ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΙ ΕΚΠΛΗΞΗ,ΣΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΑΝΗΚΑΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΙ ΟΧΙ Σ’ΕΚΕΙΝΟΝ!
ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΝΕΙ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ Η ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΟΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΕΑΥΤΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΕΜΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΩΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ΑΥΤΟ[για να παρουμε κατι]ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΜΑΣ,ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΣ ΑΥΤΗΣ
ΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΔΑΝΕΙΖΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΥΟΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΤΟΥ Σ’ΑΥΤΟΝ,ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΥΟΤΑΝΕ ΠΟΤΕ..ΜΟΝΟ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΘΑ ΤΟΥΧΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ,ΣΤΗΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ………………………………………………………………………
p.Silouanos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που προβληματίζεσαι, διάβασε το "Περί νηστείας" του Μ. Βασιλείου και το προς Εβραίους 10:18 κι ό,τι σε φωτίσει ο Θεός.

"Στα χρόνια μας ο πόνος αγιάζει τον άνθρωπο.Ο ανθρώπινος πόνος καλλιεργεί την ανθρώπινη ψυχή"