Σ΄ευχαριστώ , Χριστέ , πολύ που βάζεις μιαν ανατολή μετά από κάθε δύση...Bερίτης.

10/17/2009

Η ψυχή μετά τον θάνατο

"περί πνευματικής γνώσεως και διακρίσεως"

Γιατί αν δεν εξομολογηθούμε γι'αυτά όπως πρέπει (αμαρτήματα) , θα δοκιμάσουμε κάποια άγνωστη δειλία στην ώρα του θανάτου μας. Θα έπρεπε εμείς που αγαπούμε τον Κύριο, να προσευχόμαστε να βρεθούμε τότε χωρίς κανένα φόβο. Γιατί εκείνος που δοκιμάζει τότε φόβο,δε θα περάσει ελεύθερα από τους άρχοντες του ταρτάρου . γιατί αυτοί θα έχουν σαν συνήγορο της κακίας του τη δειλία της ψυχής. Η ψυχή όμως που αισθάνεται αγαλλίαση με την αγάπη του Θεού κατά την ώρα του θανάτου,πηγαίνει πάνω από τις σκοτεινές παρατάξεις μαζί με τους αγγέλους.

Αγ. επισκόπου διαδόχου Φωτικής
Φιλοκαλία ιερών νηπτικών


Όταν η ψυχή χωρίζεται από το σώμα και αρχίζει να ανέρχεται στον ουρανό,συναντάται με τάγματα δαιμόνων τα οποία την παρεμποδίζουν και την ελέγχουν με πολλούς τρόπους. Την ελέγχουν για ψευδολογία,συκοφαντία (και μια σειρά μακρά σειρά αμαρτημάτων που είναι παρόμοια με τα είκοσι αμαρτήματα που αναφέρονται στο Βίο του αγ. Βασιλείου του Νέου).Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της ψυχής από τη γη στον ουρανό, οι άγιοι άγγελοι δεν μπορούν από μόνοι τους να βοηθήσουν.Βοηθείται μόνο από την δική της μετάνοια, τα αγαθά της έργα, και κυρίως από τις ελεημοσύνες.Εάν εξαιτίας της αμέλειας δε μετανοήσουμε για κάθε μας αμαρτία σε τούτη τη ζωή , τότε χάρη στις ελεημοσύνες μπορούμε να σωθούμε από τα βίαια δαιμονικά τελώνια


Αγ. Ιωάννης. ο Ελεήμων

1 σχόλιο:

katerinamess είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΑΓΑΛΛΙΑΣΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΑ Η ΩΡΑ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ...ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙ!!!

"Στα χρόνια μας ο πόνος αγιάζει τον άνθρωπο.Ο ανθρώπινος πόνος καλλιεργεί την ανθρώπινη ψυχή"